Brokolit mbrojnë nga rrezet UV

0
904 views

Londër, 13 prill (MIA) – Hulumtimet e fundit të bëra në minj kanë treguar se ekstrakti nga farat e brokolit mund ta mbrojë lëkurën nga efekti i dëmshëm i rrezeve ultravjollcë dhe me këtë të ulë rrezikun e paraqitjes së kancerit të lëkurës.

Te minjtë e ushqyer me brokoli është zhvilluar 25% më pak tumor në lëkurë. Përveç kësaj, këta tumore kanë qenë 70% më të pakta se tumoret të cilat janë zhvilluar te minjtë të cilët nuk kanë qenë të ushqyer me brokoli.

Brokoli, lulelakra dhe lakra janë në mesin e perimeve të cilat kanë përbërje të lartë të glukozinolatit, që në trup shndërrohet në izotiocianate me efekt të fuqishëm antikancerogjen. Izotiocianati kryesor i brokolit quhet sulforafan.